avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa - cine are dreptul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa - cine are dreptul?

Buna, am o problema ... am o relatie de ceva timp, dar intre timp mi-am cumparat un apartament prin prima casa. Tin sa mentionez ca toate actele casei sunt pe numele meu, iar prietenul meu nu a contribuit financiar cand am cumparat acest apartament. Asadar, intrebarea mea este ... este posibil (conform noului Cod Civi) sa isi ceara vre-un drept asupra apartamentului cumparat de mine? (am inteles ca dupa nu stiu cati ani de relatie, chiar daca nu suntem casatoriti bunurile se impart in mod egal... este adevarat?) Si daca da ce pot face pentru a impiedica acest lucru? se poate faca vre-un act la notar sau ceva de genul acesta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mediator_Constantinescu , utilizator 15:00, 13 Martie 2013
Inca cineva care a auzit de respectiva cutuma - o mare prostie.
Stati linistita, bunurile dobandite de dumneavoastra ca bunuri proprii nu vor trece niciodata in proprietatea altcuiva fara vointa dumneavoastra.
Conform noului cod civil, dupa o eventuala casatorie singurul drept al sotului ar fi acela ca poate cere ca imobilul proprietatea dv sa constituie "locuita de familie", insa prin aceasta nu dobandeste drept de proprietate
Bunul imobil este al dvoastra.
Se numeste bun propriu si asa va ramane chiar daca va casatoriti cu prietenul.
Informatia privitoare la unele drepturi care apar in urma concubinajului o anumita perioada este o "legenda urbana" care circula, aparuta dintr-o confuzie, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, care pentru prima data reglementeaza logodna ( si nu concubinajul - in general). Pentru logodnici, exista o serie de drepturi si obligatii specifice ( oricum, nu au ca subiect dobandirea prin trecerea timpului a unor drepturi de proprietate).
Pentru concubini simpli nu exista decat obligatiile si drepturile generale, eventual ale coproprietarilor, daca isi achizitioneaza in comun (documente de plata evidente ) bunuri.

Daca nu a participat la achizitie direct ( inscrisuri - documente cu numele lui) sau indirect (posibil un imprumut catre dvs, cu scop specificat, sau vreun transfer bancar de bani, cu destinatie si cunatum dovedit a fi in legatura cu achizitia de catre dvs a unui bun ) - partenerul dvs. nu are drepturi asupra bunurilor dvs.

Daca va feriti sa aveti vreo neplacere in viitor, nu faceti impreuna achizitii in nume comun si folositi mereu bunurile cu numele dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj concubinaj - risc sau nu? adryan289 adryan289 Buna ziua.In 2012 mi-au cumparat parintii pe NUMELE MEU un ap cu 2 cam cu banii CASH insa recent am primit o oferta de la un vecin pentru a-l da la schimb cu ... (vezi toată discuția)
Drepturi dobandite in urma concubinajului lionesse05 lionesse05 Mama mea traieste in concubinaj de aproximativ 7 ani. eu nu mai locuiesc cu mama de cativa ani buni, deoarece m-am mutat si ulterior am descoperit ca nu ma ... (vezi toată discuția)
Partajarea bunurilor dobandite inainte de casatorie catioara catioara Buna ziua, Sunt divortata si de curand am dobandit prin programul \\"prima casa\\" un apartament. De 2 ani am un prieten, pare o persoana serioasa insa avand ... (vezi toată discuția)